Bastard Burgers prisas för sitt jämställdhetsarbete
Nyheter 18 dec 2020
Bastard Burgers prisas för sitt jämställdhetsarbete

Bastard Burgers vinner hederspriset “Årets hållbara utmanare, restaurangkedja”. Priset delas ut av Martin & Servera. Motiveringen lyder: Bastard Burgers tar jämställdhet fullt ut på allvar och kompenserar föräldraledighet till 100 %. Ett ställningstagande som kostar pengar på kort sikt, men ger vinster för samhället och ökad lönsamhet över tid. 

År 2019 bestämde Bastard Burgers att börja betala upp mellanskillnaden så att anställda nu får 100% av lönen under föräldraledigheten. Företaget vill ta hand om personalen men också uppmuntra fler kvinnor att söka jobb i restaurangbranschen. Det ska inte straffa sig ekonomiskt att bilda familj. 

Vi tar ett snack med Elin Örnfjäll som är restaurangchef i Örebro och som nu är gravid med sitt andra barn: 

Vad har det betytt för dig att Bastard Burgers betalar skillnaden från Försäkringskassan så att du får 100% ersättning under föräldraledigheten? 

Att Bastard betalar mellanskillnaden har såklart betytt extremt mycket både för mig och min sambo. Jag är så glad att inte behöva lägga över allt ekonomiskt på honom. Jag behöver inte gå och oroa mig hur månaderna ska se ut, ingen stress. Jag vet själv att många familjer och då relationer kan påverkas oerhört. Just när det kommer till pengar och försöka få en bra och hållbar vardag att fungera kan vara väldigt tufft vare sig man är på föräldraledighet eller ej, så för oss att kunna fortsätta i relativ samma anda är något vissa inte ens får ta på. Det är så tråkigt då jag får höra skräckexempel från andra mammor hur dem måste vrida och vända på varenda krona. 

Skulle du rekommendera fler kvinnor att söka jobb i restaurangbranschen? 

– Verkligen! Med de år jag har inom restaurang så har jag sett sådan förändring. Fler kvinnor tar kraft i köket i vad som har varit och fortfarande är ett mansdominerat yrke, så de är så kul att se vilken drivkraft och potential mina anställda har, kvinnor som män. De man får inom restaurangbranschen tror jag är svårt att få någon annanstans, den sammanhållningen och glädjen som finns. Det blir ett andra hem!